+90 (532) 156 82 62

Boşnak böreğinin sırrı

Bosna turuna katıldığınız zaman mutlaka tatmanız ve kazaya bırakmamanız gereken lezzetlerden  bir tanesi de Boşnak böreğidir.

Boşnak böreği ve onun lezzeti hakkında kitaplar dolusu yazı yazılabilir.
Balkanlarda ortaya çıkan Türkiye topraklarında da büyük üne kavuşan yapılış şekline, kullanılan malzemeye ve pişirilmesine kadar farklı olan Bosna’nın meşhur hatta ülkeyle sembolleşmiş kahvesiyle ile bir anılan Boşnak böreği oldukça lezzetli, fakat yapılışı bir o kadar meşakkatli ve yorucudur.

Bosna da hemen hemen her şehirde bulunan pekaralar da fırınlarda börek çeşitlerini tatmak mümkün, fakat Bosna ya gelmişseniz Saraybosna da Başçarşıda saç altı denilen metotla yapılan günün her saati taze taze ocaktan çıkan dumanları tüten kıymalı, ıspanaklı ve patatesli Boşnak böreklerini tatmadan Bosna’dan Saraybosna’dan ayrılmamalısınız.

Bu lezzeti ve yaşanan hazzı damağınızda bırakacağı hissi unutamayacak bir sonraki gelişinizde ilk işiniz Başçarşı da börek yemek olacaktır. Tek tek elle açılan yufkaların bu denli kolay işlenme sebebi kullanılan unun kalitesiyle alakalı Mayalanma surecide sabıra dayalı olan  iyice kabaran hamur normalden daha fazla dinlendiriliyor. İç malzemesi oluşturulan börekler pişmeye hazırlandıktan sonra  İşin püf noktası şimdi tamamen ustada.

Pişirme süresi, hazırlanan közün saca yüklenmesi pişirilecek böreğin iç malzemesi bile süreyi değiştiriyor. Pişiren ustanın elinde lezzetleniyor börekler biraz fazla köz birkaç fazla yada eksik dakika tüm lezzetin yok olup gitmesine neden oluyor. Pişirilen böreğin servisi de çok önemli sıcak böreği küçük parçalara değil de bütün büyük parçalar şeklinde kesiyor servis ediliyor, siparişi alan tezgahtar pişirmek kadar servis etmekte önemli. Dumanları tüten böreğin tezgahtan çıkıp sizin sabırsızlıkla beklediğiniz masanıza geliş anına kadar olan süreç tam anlamıyla zanaat içeriyor. Ne eksik nede fazla, masanıza ulaşan börek ister yoğurtlu ister sade afiyetle yenmek için hazır durumda, yanında ayran isterseniz ayran Bosna da yoğurt anlamına geldiğinden siz Türk ayran dediğinizde anlayacak servis yapan arkadaş. Bizden söylemesi taze köy yoğurdundan hazırlanmış ev yapımı ayran böreğin olmazsa olmazı.

Meraklısına kırıntı bilgi: bundan 15 yıl önce börek siparişimi verip ayran istediğimde aradan kısa bir zaman sonra servis yapan arkadaş enfes börek ile yoğurttu servis etti. bende şaşkın şaşkın bakıp acaba neden ayran gelmediğini sorduğumda daha doğrusu ayranı anlatmaya başladığımda servis yapan bayan tezgahtar şöyle kızgın bir bakış attıktan sonra yoğurt ile suyu masaya sert bir şekilde koydu ve kendisi ‘’biz yoğurt da su katmayız, hırsızlık yapamayız ama siz çok istiyorsanız işte su dedi’’ Bu davranış beni gerçekten çok etkilemişti. Boşnakların ne kadar saf ve temiz olduklarının göstergesiydi, şimdiki durum ise farklı börek yanında çay bile veriyorlar artık, Talep Arz meselesi tabi biz iste isteye dükkanın bir köşesine semaveri yerleştirdik.

Dostlar hayat güzel şeyleri erteleyecek kadar uzun değil. Bu dolayıdır ki zaman buldukça seyahat edin ve dünyanın güzel tatlarını keşfedin … Afiyet olsun.

Biz Saraybosna da Sac tavsiye ediyoruz… 

Fatih KARAÇELİK

Yorum Yapın

Yorumlar